Bekijk hier het programma en tickets zijn verkrijgbaar in de ticketshop
Verbinding, Reflectie en Inspiratie. Na een aantal “coronajaren” is de organisatie blij dat er weer fysieke filmdagen georganiseerd kunnen worden, waar verbinding en reflectie centraal staat. Op 30 april en 1 mei 2022 vinden in LAB111 in Amsterdam-West de IFF filmdagen en dialoog plaats. Begin april is de Ramadan weer van start gegaan. Het is een maand die voor veel mensen als zeer bijzonder wordt ervaren en in het teken staat van bezinning, reflectie en zelfdiscipline. Kom naar de Ramadan Filmdagen en praat mee over wat Ramadan voor jou betekent en hoe jij de Ramadan ervaart in Amsterdam. Laat je inspireren door sprekers uit Amsterdam-West, de verhalen uit de films en laten we samen in gesprek gaan en onze verhalen delen.
Hoe ervaar jij de Ramadan? Wat betekent de Ramadan voor jou? Wil je vasten of juist niet? Waarom en wanneer juist wel en niet eten en drinken? Geeft je werkgever genoeg ruimte met de aanpassingen die je in acht neemt tijdens de Ramadan? Zijn er (culturele) activiteiten die beter kunnen in Amsterdam tijdens de Ramadan? Een ander onderwerp die in verschillende films naar voren komt gaan over vrijheid (van spreken en van godsdienst) en gelijkheid. Grondrechten die gelden voor iedereen in Nederland. Daardoor kunnen we in Nederland zelf kiezen hoe we ons leven inrichten of we geloven (of niet). Dat is niet altijd zo geweest. Hoe vrij voel jij je? We nodigen u graag uit om uw persoonlijke verhalen te delen, te luisteren naar elkaar en om je te laten inspireren door mooie sprekers (uit o.a. Amsterdam-West) en natuurlijk door de films rondom het thema.
Op zaterdag starten we om 11.00 uur met persoonlijke verhalen in Becak Belanda. Daan Goppel met zijn becak (riksja) door Belanda (Nederland) en ontvangt gasten die hun persoonlijke verhaal delen. Hoe kun je bijvoorbeeld zowel moslim als een groene hippie zijn? Het eten en niet eten is een belangrijk gegeven tijdens de Ramadan. Om 13.00 uur is de korte muzikale film (premiere) gebaseerd op de geluiden, zowel ritmisch als vocaal van 35 Indonesische straatverkopers. De film wordt vervolgd door de documentaire Nadat Multatuli vertrok, waar Arjan Onderdenwijngaard over het verhaal van het onderdrukte en uitgezogen volk van Lebak in Indonesië onderzoekt. In de middag is de bijzondere documentaire UnDoc over migranten in Amsterdam die hun persoonlijke ervaringen delen in Amsterdam te wonen.
Het hoofdprogramma start om 18.00 uur is de film Merindu Cahaya de Amstel (Het verlangen naar het licht op de Amstel) en is gefilmd in Nederland. Het verhaal gaat over het leven van Marien Veenhoven – een Nederlands meisje – die besluit te bekeren tot de Islam. De film neemt je mee in haar worsteling een goede balans te vinden tussen geloofsovertuiging, vrienden, familie en liefde. Na afloop is er een dialoog met de heer Mizar Ahmad (van de Indonesische Moskee in Amsterdam), met verschillende acteurs uit de film en inspirerende sprekers uit Amsterdam-West over het Ramadan gevoel. Voor veel zal Iftar ofwel het breken van het vasten op 30 april om 21.06 zijn. We hebben een borrel afgestemd op de Iftar en iedereen is van harte welkom hierbij aanwezig te zijn. Heb je de film gemist, dan is om 21.15 nog een avondvoorstelling van de film Merindu Cahaya de Amstel.
Zondag 1 mei zijn de fims Wage en Bumi Manusia te zien. Bekijk hier het programma en tickets zijn verkrijgbaar in de ticketshop
Bekijk hier het programma en tickets zijn verkrijgbaar in de ticketshop.