IFF-NL Events


Inhoudsopgave

IFF-NL Filmvbertoning 2023 Semesta
IFF-NL Filmdagen 2022 Thema reflectie
AFF-NL 2017 Thema ASEAN
IFF-NL 2016 Thema Hedendaags Indonesië
IFF-NL 2015 Thema retrospectieve film van Nia Dinata
Over 

Doelgroep


IFF NL filmvertoning 2023 

Film: EU- film uit Indonesie “Semesta”
Thema: Klimaatverandering
Wanneer: Tijdens Cultuurtuin | Natuurtuin festival 29 mei 2023
Waar: In het tuinhuis van het Tolhuistuin, Amsterdam

Meer info: EU funded Film Semesta (universum) te zien bij het Cultuurtuin | Natuurtuin festival 29 mei 2023


IFF NL Filmdagen 2022 

Verbinding, Reflectie en Inspiratie. Op 30 april en 1 mei 2022 vonden in LAB111 in Amsterdam-West de IFF filmdagen en dialoog plaats. 
PROGRAMMA 30 april 2022

 • 11.00 uur Becak Belanda Na afloop dialoog over persoonlijke verhalen die raken door Daan Goppel
 • 13.00 uur Nadat Multatuli Vertrok Na afloop dialoog over gelijkheid en vrijheid tijdens de Ramadan door Arjan Onderdenwijngaard
 • 15.00 uur Korte film Opera Jalanan Na afloop dialoog over het vasten tijdens de Ramadan door Arjan Onderdenwijngaard
 • 16.00 uur UnDOC / Perjuangan seorang pekerja migran Na afloop dialoog over humanity door Intanzari Pabulo
 • 18.00 uur Merindu Cahaya de Amstel/ The light on the Amstel (premiere)  Na afloop (19.45) van de film is er een dialoog/ nabeschouwing door Daan Goppel met Nederlandse cast members en sprekers uit Amsterdam-West
 • 21.00 uur Programma Iftar / Buka Puasa/ Breken van het vasten met snacks en drinks
 • MEET & GREET MET CHRISTINE HAKIM
 • 21.15 uur Merindu Cahaya de Amstel/ The light on the Amstel 

PROGRAMMA 1 mei 2022

 • 10.00 uur Merindu Cahaya de Amstel/ The light on the Amstel 
 • 13.00 uur Wage Na afloop dialoog over vrijheid en onafhankelijkheid
 • 16.00 uur Bumi Manusia. Na afloop is een dialoog met Nederlandse cast members uit de film over vrijheid, verzet en gelijkheid in koloniale tijden door Tiurlan Tobing
 • 21.15 uur Merindu Cahaya de Amstel/ The light on the Amstel 

Begin april is de Ramadan weer van start gegaan. Het is een maand die voor veel mensen als zeer bijzonder wordt ervaren en in het teken staat van bezinning, reflectie en zelfdiscipline. Kom naar de Ramadan Filmdagen en praat mee over wat Ramadan voor jou betekent en hoe jij de Ramadan ervaart in Amsterdam. Laat je inspireren door sprekers uit Amsterdam-West, de verhalen uit de films en laten we samen in gesprek gaan en onze verhalen delen. Wil je ook een film meepakken en meepraten over actuele onderwerpen rondom de Ramadan in Amsterdam.

Meer info: Indonesische filmdagen zorgen voor verbintenis tijdens de Ramadan


ASEAN Film Festival (AFF) 2017

In 2017 wordt het Indonesische Film Festival (IFF) omgevormd tot het ASEAN FILM FESTIVAL (AFF2017) in Nederland, omdat de Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) het 8-jarig jubileum viert van 8 augustus 2017 tot 8 augustus 2018. In samenhang hiermee doen ASEAN-ambassades in Den Haag, te weten Indonesië, Maleisië, de Filippijnen, Thailand en Vietnam, een reeks herdenkingsevenementen die voornamelijk ontworpen zijn om het bewustzijn van de ASEAN te promoten bij Nederlandse belanghebbenden, waaronder de lokale filmindustrie, filmliefhebbers en films. gangers.

In dit opzicht zal het ASEAN FILM FESTIVAL plaatsvinden op 8, 9 en 10 december 2017 in Kinepolis Jaarbuers, Utrecht.Het festival bestaat uit 10 (tien) films van elk twee van de bovengenoemde ambassades. De twee Indonesische films tijdens dit festival zijn: Lasker Pelangi ( The Rainbow Troops ) en Pendekar Tongkat Emas(The Golden Cane Warrior). Meer informatie en programma vindt u op: http://indonesia.nl/aff2017/


IFF-NL 2016

IFF-poster_pilih

Jaarlijks Indonesisch Film Festival (IFF) in Nederland
Thema: Hedendaags Indonesië | Bioscoop van Riri Riza
Wanneer: 17-20 november 2016
Waar: Wolff Catharijnebaan Cinema / Radboudkwartier 19, 3511CC, Utrecht
Gaststerren : Riri Riza (Indonesische filmregisseur) en Nicholas Saputra, Sissy Priscillia , Christoffer Nelwan (beroemde Indonesische acteurs en actrice)

De tweede editie van de IFF werd gehouden op 17 – 20 november 2016 in Utrecht.Na het succes van 2015 IFF heeft de Ambassade van de Republiek Indonesië ervoor gekozen dat het thema van de IFF dit jaar gaat over de films van Riri Riza .Riri Riza, met zijn artistieke en professionele vaardigheden, is in staat om hedendaagse sociale kwesties op te nemen in zijn films. “Films moeten als culturele producten worden beschouwd, niet alleen als commerciële producten” (Riri Riza). De ambassade wil deze films (die zeker deel uitmaken van de Indonesische populaire filmcultuur) delen met Nederlanders en mensen met een Indonesische achtergrond.

Films:

Georganiseerd door: de Indonesische ambassade in samenwerking met Matahari Media. Het Indonesische filmfestival wordt ook genoemd in de meest recente editie van ” Festival Atlas 2016 ” (Harry van Vliet).The Festival Atlas biedt een overzicht en analyse van het landschap van film-, food- en muziekfestivals in Nederland in 2016.

Zie hier < Recap & Foto’s & Media van IFF-NL 2016 >

Ga terug naar de index


IFF-NL 2015

Toegang: GRATIS bij registratie.

Jaarlijks Indonesisch Film Festival (IFF) in Nederland
Thema: Retrospectieve film van Nia Dinata
Wanneer: 30 september tot 2 oktober 2015
Waar: Filmhuis Den Haag, Spui 191, 2511 BN Den Haag
Gaststerren : Nia Dinata (Indonesische filmregisseur) (beroemde Indonesische acteurs en actrice)

De eerste editie van de IFF in Nederland, het thema ging over het repertoire van Nia Dinata , een bekroonde Indonesische filmregisseur. Een speciaal programma met haar films werd vertoond in het Haagse Filmhuis. Haar films staan ​​bekend om onderwerpen als transgender en homoseksualiteit.

Films:

 • Berbagi Suami (liefde voor delen)
 • Ca Bau Kan
 • Arisan 1
 • Arisan 2
 • Kebaya Pengantin (trouwjurk)
 • Perempuan Punya Cerita (Women Have Storeis)
 • Cerita Cibinong (Cibinong-verhaal)

Zie hier < Recap & Foto’s & Media van IFF-NL 2015 >

Ga terug naar de index


Over

Voor het eerst opgericht in 2015, is het Indonesische Film Festival (IFF) in Nederland de meest prominente viering van de Indonesische cinema alleen in Nederland. Het Indonesische Film Festival (IFF) in Nederland is een non-profit evenement in samenwerking met de Indonesische ambassade in Den Haag, Gemeentes, MKB en partners binnen de creatieve industrie. IFF-NL heeft als doel de waardering van de Indonesische cultuur in Nederland, de Indonesisch-Nederlandse connectie, te promoten, evenals het vergroten van het internationale bewustzijn van de ontwikkeling van de Indonesische filmcultuur.

De films zijn tevens een grote inspiratie om een dialoog met elkaar te voeren op een bepaald thema. Het doel is connectie, netwerk en verbinding te vinden. Voor of na de films zijn randprogrammeringen zoals talentontwikkeling, Q&A met cast en crew van films, keynote sprekers, discussiepanels en persoonlijke verhalen van actuele thema’s. 

Op 30 april en 1 mei is in LAB111 in Amsterdam-West de Amsterdam Filmdagen georganiseerd in samenwerking met de Gemeente Amsterdam-West en de Indonesische Ambassade, met het thema Ramadan in Amsterdam 2022. Na een aantal “coronajaren” is de organisatie blij dat er weer fysieke filmdagen georganiseerd kunnen worden, waar verbinding en reflectie centraal staat. In 2023 heeft Mataharimedia de film Semesta kunnen vertonen, maar door gebrek aan funding helaas geen filmfestival kunnen organiseren. 

Momenteel zijn wij terug naar de tekentafel om een constistent programma op te bouwen, zodat er elk jaar een IFF-NL kan plaatsvinden. We hopen in 2024 weer terug te zijn!

URGENTIE

Het marktpotentieel voor Indonesische culturele evenementen op de Nederlandse markt is zeer groot. Te bedenken dat het aantal Indonesische diaspora en Nederlandse nakomelingen tot meer dan 10% van de bevolking in Nederland behoord (Mayerfas, 2023). Daarnaast hebben Nederland en Indonesië een gedeelde geschiedenis. Ruim 350 jaar. Dat zorgt voor een natuurlijke hechte band tussen de twee landen. Vraag een willekeurig persoon in Nederland of hij of zij iets met Indonesië heeft in welke vorm of connectie dan ook. Iedereen heeft wel iets met Indonesië. Veel mensen met een (voorouderlijke) verbinding tot voormalig Nederlands-Indië en het huidige Indonesië hebben de behoefte om zich bezig te houden met hun roots/culturele achtergrond vanuit een dekoloniaal perspectief (dekolonisatie netwerk, 2020).

In Nederland is er geen consistentie van een filmfestival met een focus op Indonesië, dat is vreemd gezien de geschiedenis, de urgentie en de interesse.  Daarom willen we de komende 3 jaar bouwen aan een duurzaam en consistent festival over/ met/ voor en vanuit het huidige Indonesië.

Ga terug naar de index


Doelgroep

Bijna iedereen in Nederland heeft “iets” met Indonesië. 2,16 procent van de Nederlandse bevolking zijn Indonesiërs van de eerste / tweede of derde generatie (bron: cbs.nl ). Daarnaast zijn er veel Nederlanders met Indonesische roots, ook wel ‘Indo’s’ genoemd. Er is zelfs een Nederlands-Indonesische gemeenschap. Verder zijn veel Nederlanders en niet-Indonesiërs die in Nederland wonen geïnteresseerd in Indonesië.

Het doel van het Indonesische Film Festival (IFF) in Nederland is om de Indonesische gemeenschap bij elkaar te brengen, om een ​​breder publiek te bereiken en om de aandacht te trekken van iedereen die “iets met Indonesië” heeft.

Ga terug naar de index

Aan het laden