Bumi Manusia


 • Year2018
 • CastIqbaal Dhiafakhri Ramadhan als Minke, Mawar Eva de Jongh als Annelies, Sha Ine Febriyanti als Nyai Ontosoroh, Giorgino Abraham als Robert Mellema, Bryan Domani als Jan Daparste, Jerome Kurnia als Suurhoof, Donny Damara als Bupati B / ayah Minke, Ayu Laksmi als Ibu Minke, Dewi Irawan als Mevrouw Telinga, Kin Wah Chew als Babah Ah Tjong, Kelly Tandiono als Maiko, Christian Sugiono als Kommers, Hans de Kraker als Jean Marais, Ciara Nadine Brosnan alsMay Marais, Amanda Khairunnisa als Sanikem Muda
 • ClientFalcon Pictures
 • ProducerFrederica
 • DirectorHanung Bramantyo
 • Director of PhotographyRahmat Syaiful
 • Shooting locationsYogjakarta
 • Production SupportMata Hari Media
 • URL-
 • -
 • Categories

Bumi Manusia is gebaseerd op een boek geschreven door Pramoedya Ananta Toer en vertelt het verhaal van Minke, zoon van een Javaanse regent, die naar de HBS gaat in een tijd waarin dit onderwijsniveau normaal gezien alleen voorbehouden is aan kinderen van Europese kolonialen. Minke is een getalenteerd jong schrijver wiens artikelen worden gepubliceerd in diverse Nederlandstalige kranten -onder het pseudoniem Max Tollenaar waardoor de schrijver een Nederlander lijkt- en die daardoor breed worden gewaardeerd. Maar als inlander wordt Minke door veel van zijn klasgenoten, allemaal met Europees bloed, met de nek aangekeken. Hij wordt geportretteerd als iemand die de onrechtvaardigheden die de Javanen moeten ondergaan en de uitdagingen van zijn eigen cultuur op moedige wijze aan de kaak stelt.

Minke wordt voorgesteld aan een zeer ongebruikelijke Indonesische vrouw, Njai Ontosoroh, concubine van de Nederlander Herman Mellema. Zij runt op kordate manier het bedrijf van Mellema, die inmiddels vrijwel nooit meer thuis is. Minke wordt verliefd op haar dochter, Annelies Mellema, met wie hij aan het eind van het boek trouwt in een islamitische bruiloft, overeenkomstig de inlandse gebruiken. Dit huwelijk is echter volgens de Nederlandse wet ongeldig. Herman Mellema is inmiddels overleden, verstrikt geraakt in een Chinees bordeel. Njai Ontosoroh mag als inlandse niet de voogdij over haar Indo dochter hebben, waardoor de Nederlandse familie Mellema toestemming had moeten geven voor het huwelijk.

In die tijd was het vrij gebruikelijk dat inlandse vrouwen concubines van Nederlandse mannen in Nederlands-Indië werden. Ze werden hierom als vrouwen met lage morele status beschouwd, ook al hadden ze, zoals Njai Ontosoroh, meestal geen keuze. Hun kinderen hadden een onzekere wettelijke status: als ze niet door de vaders werden erkend, dan waren het “inlanders” met het bijbehorende gebrek aan rechten, werden ze wel door de vader erkend (en dat kon zonder toestemming van de moeder) dan werden ze Indo, en verloor hun moeder alle rechten over hen – een wettelijke regeling uit 1896. Als concubine lijdt Njai Ontosoroh onder haar lage status en gebrek aan rechten, maar zij is zich zeer bewust van de onrechtvaardigheid van haar lijden en gelooft dat opleiding de weg is om haar menswaardigheid erkend te krijgen. Zij gelooft dat leren de sleutel is om op te komen tegen onwaardigheid, domheid en armoede, en Herman Mellema geeft haar ook de gelegenheid zich te ontwikkelen. De beslissing om de kinderen, Annelies en haar broer Robert, te laten erkennen door Herman Mellema heeft catastrofale gevolgen aan het eind van het boek.

Voor Pramoedya is opleiding de sleutel om iemands leven te veranderen. Njai Ontosoroh, die nooit naar school was geweest, en alleen was opgeleid door eigen ervaring, boeken en het dagelijks leven, was een veel inspirerender leraar voor Minke dan de leraren op zijn school. Maar ook worden welwillende Europeanen geportretteerd: de Franse kunstenaar-meubelmaker Jean Marais, lerares Nederlands Magda Peters en de familie de la Croix, waarvan de heer des huizes assistent-resident is. Magda Peters wordt ontslagen, en de familie de la Croix raakt gedesillusioneerd – zij vertrekken weer naar Nederland.

(bron : https://nl.wikipedia.org/wiki/Aarde_der_mensen_(boek))

Related Works.

Aan het laden

0570 Diego M.

0570 Diego M.

IFF Ramadan Movie Nights

IFF Ramadan Movie Nights

Merindu Cahaya de Amstel

Merindu Cahaya de Amstel

Ranah 3 Warna

Ranah 3 Warna

Akhir Kisah Cinta Si Doel

Akhir Kisah Cinta Si Doel

Rentang Kisah

Rentang Kisah

Mengejar Surga

Mengejar Surga

Si Doel The Movie Episode II

Si Doel The Movie Episode II

NL Premiere Si Doel The Movie

NL Premiere Si Doel The Movie

Roman Picisan

Roman Picisan

Film screening Kartini

Film screening Kartini

Si Doel The Movie

Si Doel The Movie

NL Premiere Negeri van Oranje

NL Premiere Negeri van Oranje

Focus op Indonesië in Deventer Festival 

Focus op Indonesië in Deventer Festival 

Indonesisch Film Festival (IFF) 2016

Indonesisch Film Festival (IFF) 2016

Charmes supplement & perfume

Charmes supplement & perfume

Indonesisch Film Festival (IFF) 2015

Indonesisch Film Festival (IFF) 2015

Negeri van Oranje

Negeri van Oranje

QL Mascara

QL Mascara

Unlimited Love

Unlimited Love

Bung Hatta

Bung Hatta

Urban Mantra

Urban Mantra