• 13 augustus 2021

Succesvolle eerste Cultuurtuin’ Taman Budaya

Van ridderdans, kakatua lied en vliegers maken.

(Lees dit artikel in het Indonesisch)

Eind juli organiseerde Stichting Mataharimedia de eerste reeks workshops van De Cultuurtuin. Meer dan 100 kinderen tussen 5 en 12 jaar gingen in de zomervakantie naar de workshops van De Cultuurtuin, die plaatsvonden van vrijdag 30 juli tot 1 augustus 2021 op Zeeburgereiland in Amsterdam. Niet alleen Amsterdamse gezinnen, maar ook kinderen en hun ouders uit alle uithoeken van Nederland zoals Den-Haag, Den Bosch en Groningen waren geïnteresseerd.

Bij het 3-daagse interactieve programma in de vorm van ambachtelijke workshop was er elke dag een thema. Per dag waren de groepen opgedeeld in 3 workshops, waar maximaal 15 kinderen aan mee konden doen. 

Vanaf de eerste dag was het enthousiasme van de kinderen en hun ouders groot, tijdens de workshop tari-tarian, traditionele Indonesische dans. De kinderen leerden over de Jathilan Kepang-dans uit Ponorogo, Oost-Java kennen. Een ridderdans waar de kinderen dansen op hun, met bamboo gevlochten paarden, als een ridder die de koning verwelkomt. Na een kennismaking en een introductie video namen de kinderen actief deel aan de workshop onder leiding van de Indonesische dansleraar Madaloka uit Rotterdam met gepassioneerde dansers Nova en Joko . Deze activiteit kreeg ook veel aandacht van de Indonesische ambassadeur in Nederland HE Mayerfas die ook getuige was van de activiteit. Na afloop hebben alle kinderen hun dans gepresenteerd aan de ouders en bezoekers.  Bij de eerste workshops was HE Mayerfas degene die de ‘cultuurdiploma’s “Tari-tarian” aan de kinderen uitdeelde, die deelgenomen hebben.

    

Ondertussen gingen op de tweede dag van De Cultuurtuin verder met Angklung muziekworkshops, met de Melodi Bambu muziekgroep. De kinderen leerde het spelen van de angklung, maar ook om samen te spelen en goed naar elkaar te luisteren. Elk kind houdt één of twee angklungs in hun handen dat één of twee muzieknoten vertegenwoordigt. Geconcentreerd spelen ze hun eigen muzieknoot na elkaar en produceren ze een ingestudeerd lied. Bij de eindpresentatie speelde de kinderen het Indonesische kinderliedje “Burung Kakak Tua” en begonnen bezoekers, jong en oud, spontaan mee te zingen. Ook vandaag kregen de deelnemers een Cultuurdiploma “Angklung” mee naar huis. 

De laatste dag werd afgesloten met een workshop vliegers maken, waar kinderen en hun ouders aan konden deelnemen. Hoewel het gekleurd was door de regen, trok de geest van het kennen van de kunst van het vliegeren op de laatste dag ook de aandacht van bezoekers. Onder begeleiding van een vliegeractivist uit Indonesië die in Alkmaar woont, Ajo Chudria, genoten de deelnemers tot het einde van het evenement met veel plezier van de vliegerworkshop. Zelfs het plezier gaat door als de regen in de loop van de dag afneemt. Deelnemers, kinderen en ouders, die klaar waren met vliegeren, verhuisden naar het voetbalveld bij Haddock Restaurant om te vliegeren. Niet minder trots ontvingen de kinderen ook een certificaat van waardering voor het leren kennen van de Indonesische cultuur van De Cultuurtuin.

 

Tijdens de workshops waren er 2 Ambassadeurs van de Cultuurtuin aanwezig voor de verslaglegging, Tiurlan Tobing hielp daarbij de kids met hun activiteiten en Daan Goppel ging in gesprek met ouders en kinderen, beide ambassadeurs deden actief mee met de workshops. 

   

De initiatiefnemer van De Cultuurtuin is Stichting Mataharimedia en werkt samen met de creatieve bureaus Mitos Event (Heri Sasmito) en Restroom Production (Theo Pramono) en wordt gesubsidieerd door o.a. het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Volgens Annika, oprichter van Stichting Mataharimedia, is dit een unieke presentatie in Nederland omdat veel activiteiten op (jong) volwassenen zijn gericht. “Bij De Cultuurtuin zijn alle kinderen welkom om te leren, te verwonderen, verhalen te delen en te participeren met focus op overeenkomsten en verschillen van identiteit, cultuur, taal en geschiedenis. Heri vult aan dat “De Cultuurtuin” een project is waarbij educatie en entertainment gecombineerd wordt en Indonesische culturele kunstvoorstellingen terugbrengt, verpakt in de vorm van een workshop. “Bij deze activiteit hebben we het thema cultuur onder de aandacht gebracht door middel van een aantal Indonesische kinderspellen en hebben we in Nederland geboren Indonesische diasporakinderen en de Nederlandse gemeenschap uitgenodigd om actief betrokken te zijn bij de workshops. De Cultuurtuin introduceert en haalt herinneringen op aan een aantal unieke, interessante en plezierige Indonesische spelkunsten aan de mensen in Nederland”, legt Heri Sasmito uit.

Annika Kuyper hoopt dat de culturele workshops hier niet eindigen, maar dat dit voortgezet kan worden. Niet alleen cultuur uit Oost-Java (Reog Ponorogo), West-Java (Angklung), maar uit alle regio’s van Indonesië, die een overvloedige culturele rijkdom hebben. Van Sabang tot Merauke, van Miangas Island tot Rote Island en Bali. Indonesië heeft 17 duizend eilanden met culturele diversiteit, hierdoor stelt Annika het breedst mogelijke werk open voor alle partijen die interesse hebben in culturele ontwikkeling en informatie in Nederland, neem dan contact op met cultuurtuin@mataharimedia.nl

 

IN DE MEDIA: