• 4 mei 2023

EU funded Film Semesta (universum) te zien bij het Cultuurtuin | Natuurtuin festival 29 mei 2023

Tijdens het Cultuurtuin | Natuurtuin festival zal de EU- film uit Indonesie “Semesta” te zien zijn in het tuinhuis van het Tolhuistuin. Passend bij het thema van de Cultuurtuin kunnen we ter afsluiting van het festival de film bekijken. Registraties voor het festival en de film zijn gratis maar wel verplicht ihk van het aantal beschikbare plaatsen. Registraties gaan via https://www.decultuurtuin.org/

Semesta is een film (2019) die een positieve boodschap brengt over hoe lokale gemeenschappen in Indonesië, lokale wijsheden en waarden op de voorgrond staan in de strijd tegen de klimaatverandering. De documentaire verkent zeven provincies in Indonesië en toont de menselijke kant van natuurbehoud en belicht tegelijkertijd de diversiteit aan religies, overtuigingen en culturen in het land.

Semesta, het Indonesische woord voor “universum”, verbindt de reële en onmiddellijke gevolgen van de klimaatverandering met het dagelijks leven van Indonesiërs in het hele land en toont de acties die gemeenschappen al ondernemen om het milieu te beschermen. De voorbeelden in de film zijn afkomstig uit stedelijke en landelijke contexten en tonen een breed scala aan acties die kunnen worden ondernomen. Bijzondere aandacht gaat uit naar stedelijke omgevingen, waarbij de stedelijke bevolking en in het bijzonder de jeugd als drijvende kracht achter verandering wordt aangesproken.

“De film bevordert de discussie over complexe kwesties zoals klimaatverandering door middel van populaire cultuur, wat effectief bleek te zijn voor de stedelijke jeugd – een van de belangrijkste doelgroepen van de film”, aldus Vincent Piket, EU-ambassadeur in Indonesië. “Door middel van eenvoudige verhaallijnen laat de documentaire zien hoe je met kleine veranderingen kunt beginnen om de strijd tegen klimaatverandering te helpen,” voegde ambassadeur Piket eraan toe.

De film is een samenwerking tussen de EU en het Indonesische ministerie van Milieu en Bosbouw (KLHK). De producenten plannen samen met KLHK en een lokale NGO een jongerencampagne rond de film, met onder meer openbare vertoningen van de film in afgelegen gebieden.

Semesta” is directed by Chairun Nissa and produced by Mandy Marahimin and Nicholas Saputra . T

IMDB: https://www.imdb.com/title/tt9096988/