• 8 mei 2020

Indonesische films op Nederlandse Netflix

Er zijn al aardig wat Indonesische films op Netflix te zien, ook in Nederland, waaronder ‘Si Doel 1’, ‘Si Doel 2’ en ‘Bumi Manusia’. En goed nieuws! Want 23 Mei komt ook de 3e film van Si Doel “Akhir kisah cinta Si Doel’op Netflix uit.

De 3-delige Si Doel film speelt zich voor een groot deel af in Nederland en Bumi Manusia is een 3-uur durige film die zich afspeelt in de koloniale tijd in Indonesie.

Si Doel

Si Doel The Movie is een film gebaseerd op de tv-serie Si Doel Anak Sekolahan, gebaseerd op een roman met de titel Si Doel Anak Betawi van Aman Datuk Madjoindo. De serie werd een van de meest populaire tv-series met veel fans van de jaren 90 tot millennials. Si Doel films zijn geproduceerd door Karnos en Falcon Pictures.

Si Doel Anak Sekolahan had een lange reis. Het duurde 27 jaar om 162 tv-afleveringen en 3 films te voltooien. Net als herinneringen ophalen aan de oude tijd, bracht Si Doel The Movie ook de oude casts uit de tv-series zoals Maknyak (Aminah Cendrakasih), Mandra (Mandra) en Atun (Suti Karno). Tijdens de 3 bioscoopfilms ontstaat er een liefdesdriehoek tussen de hoofdpersoon Doel (Rano Karno), Zaenab (Maudy Koesnadi) en Sarah (Cornelia Agatha), dit speelt voornamelijk af in Nederland.

Mata Hari Media is blij meegewerkt te hebben aan het Nederlandse deel van de reeks nostalgische ‘Si Doel’ films, opgenomen. Rano Karno, die de hoofdrol speelt, de regisseur en de producent is, heeft met de Si Doel The Movie 3: Akhir Kisah Cinta si Doel, die vorig jaar in Nederland is opgenomen een einde gebracht aan de series van Si Doel. 

Nadat Mata Hari Media de Nederlandse productie faciliteerde van Si Doel 1 in april 2018, is Si Doel 1 in Pathé Tuschinski Amsterdam in première gegaan. Een jaar later heeft Mata Hari Media ook de productie van Si Doel 2 in Nederland gefaciliteerd. Tenslotte kwam ook Si Doel The Movie 3: Akhir Kisah Cinta Si Doel, het laatste verhaal van de reis van Si Doel die 27 jaar heeft geduurd, begin dit jaar in de bioscoop. Ook hiervan heeft Mata Hari Media de première in de Amsteram Arena in Amsterdam georganiseerd. De grootste zaal in e Arena was uitverkocht.

Nu zijn de eerste 2 films op Netflix te zien en het slotdeel is vanaf 23 mei ook op Netflix te bekijken.

Bumi Manusia

Deze film heeft als set niet Nederland maar Indonesië. Dat was in eerste instantie niet helemaal zeker, want in 2018 zijn de regisseur, assistent regie en producers naar Nederland overgevlogen om te onderzoeken of Bumi Manusia ook in Nederland opgenomen kan worden. Dat is mislukt, want de klaslokalen die in diverse Nederlandse musea staan hadden hier een verwarming ipv airco, de gebouwen zijn van bruine bakstenen en geen witte afgemaakte Nederland- Indië koloniale gebouwen etc etc. De film speelt zich in Indonesië af en gelukkig hebben ze ervoor gekozen de film in Indonesië op te nemen. De casting daarentegen heeft Tobing agency goed opgezet en er zijn een aantal Nederlandse acteurs voor een aantal weken op de Indonesische set geweest.

Een leuke recentie is te lezen op BelindoMag en de film is intussen te bekijken op Netflix, ook in Nederland.

(Nog een tip: om de Indonesische films op Netflix te bekijken, stel je de taal bij instellingen op Engels of Indonesisch in. Met een Nederlandse instelling kun je de Indonesische films niet op Netflix bekijken. Vragen? Neem contact met ons op)