• 30 augustus 2022

Toekenning subsidie voor voorbereidingen documentaire film 

Mata Hari Media (MHM) heeft in samenwerking met Stichting SSBB Maluku United (penvoerder) een bijdrage ontvangen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kader van de subsidieregeling collectieve erkenning Indisch Moluks Nederland (Cewin-regeling 2022 – 2023). 

De bijdrage zal besteed worden aan de preproductie en een deel van de productiekosten van de documentairefilm 0570 Diego M.  die deels in Nederland en in Indonesië wordt opgenomen. Het idee voor de documentaire 0570 Diego M. is van Arjan Onderdewijngaard (Odw), die tevens aan een script werkt en de documentaire zal regisseren. Mata Hari Media is een van de coproducenten van de documentaire film en zal de productie in Nederland ondersteunen in nauwe samenwerking met Arjan.

0570 Diego M.       

De documentaire gaat over de veranderende verhouding van de huidige generatie Indo-Europeanen ten opzichte van Indonesië, het land waar een deel van hun roots liggen. Tijdens het project 0570 Diego M. zal er aandacht besteed worden aan actuele thema’s zoals identiteit, loyaliteit, discriminatie en migratie. Het schetst het verhaal van een jongen van Moluks-Nederlandse afkomst die ondanks vele tegenslagen succesvol is geworden in Indonesië, het land waar zijn roots liggen. Vanwege de populariteit van voetbal in beide landen van herkomst en de populariteit van Diego Michels in Indonesië, zullen we met deze film een breed publiek kunnen bereiken. Een van onze doelstellingen is om deze relatief onbekende kant van de relatie tussen Nederland en Indonesië te laten zien.

Stichting SSBB/Maluku United

Een belangrijke gebeurtenis tijdens de voorbereidingen van de documentaire is de clinic die Diego zal geven bij de Voetbalschool SSBB (Stichting SSBB Maluku United) op Ambon. Vanaf 2017 heeft de voetbalschool ook een samenwerking met Dispora Provinsi Maluku. Deze overheidsorganisatie heeft SSBB gevraagd om de leiding te nemen wat betreft het verder ontwikkelen van het voetbal op de Molukken en specifiek op het eiland Ambon. Diego zal op kort termijn Ambassadeur worden van de Stichting SSBB/Maluku United. Diego zal daar in zijn rol als Ambassadeur van de stichting zijn verhaal delen met de jeugd en er een voetbal clinic verzorgen. Momenteel trainen er zo’n 250-300 talenten 2-3 keer per week op de locaties Stadion Mandala, Karang Panjang Ambon en Universiteit Pattimura Ambon waar gebruik gemaakt mag worden van de voetbalvelden. Met de universiteit is de afspraak gemaakt te kijken hoe SSBB ook nog andere sporten kan toevoegen aan alle projecten die nu lopende zijn. Naast de voetbalschool breiden ze uit naar andere sporten zoals zwemmen, fitness & dansen. Hiermee hoopt SSBB haar doel te bereiken dat zo veel als mogelijk kinderen aan verschillende sporten mee kunnen doen. Iets wat eerder voor velen niet mogelijk was!

Over de regisseur

Arjan Odw is documentairemaker, schrijver, visueel artiest, onderzoeker, acteur en fotograaf. Hij combineert deze passies om verhalen op een beeldende manier over te brengen naar een publiek. Deze zijn in meerderheid gerelateerd aan Indonesië en de gedeelde geschiedenis van Nederland met Indonesië. Hij is sinds 1980 professioneel verbonden met Indonesië en een gedeelte van het jaar is hij er woonachtig en werkzaam. In 2014 werd Arjan gevraagd om auditie te doen voor de film Guru bangsa, Tjokroaminoto onder regie van de beroemde regisseur Garin Nugroho. Hierin kreeg hij een rol en sindsdien heeft Arjan in 15 Indonesische speelfilms meegespeeld. Het bracht hem terug bij een oude liefde, de film. In de jaren ’80, met name in 1987 heeft Arjan veel video opnames gemaakt in Indonesië van diverse sociaal-culturele onderwerpen. Een van die onderwerpen betrof Multatuli’s Max Havelaar. Er is helaas niets met het materiaal gedaan. Totdat in 2018 een bevriend historicus geboren en getogen in Rangkasbitung, waar zich een groot deel van Max Havelaar speelt, de opnames zag. Met het Multatuli jaar 2020 in zicht heeft Arjan besloten om samen met hem en vrienden een film te maken met het boek en de opnames uit 1987 als referenties om te kijken wat er wel of niet is veranderd in Lebak nadat Multatuli vertrok. In de film waarbij Arjan vanaf idee tot de uiteindelijke film betrokken is geweest bij het makingsproces vervult hij de rol van verteller die terugkeert naar lebak. Dit is zo goed bevallen dat Arjan meer verhalen in de vorm van film wil gaan vertellen. Begin 2022 maakte Arjan zijn debuut als regisseur met de korte muziekfilm Opera jalanan. Het is een dadaïstische compositie in beeld en geluid gebaseerd op de geluiden, zowel ritmisch als vocaal van 35 Indonesische straatverkopers. De muzikale film is en wordt getoond op een aantal events en filmfestivals o.a. in Nederland, Indonesië en India. De reacties zijn lovend “we hopen dan ook in de komende jaren nog meer te zien en horen van Arjan”, volgens een bezoeker tijdens het Indonesian Filmfestival in Amsterdam (IFF), afgelopen april 2022.

De feature documentairefilm 0570 Diego M. zal een Nederlands-Indonesische coproductie worden. Verwachtte release datum: eind 2023.